Évfordulók április 20-án

2014.04.19 17:57

1083. április 20-án nyitották fel a szentté avatási eljárás első lépéseként államalapító királyunk sírját I. László jelenlétében. Ettől a naptól beszéltek I. Istvánról, mint szentről, bár a tényleges "felemelés" később történt. Hartvik püspök szerint, aki Könyves Kálmán megbízásából írta meg Szent István életét, I. László ekkor emeltette ki a mumifikálódott Szent Jobbot. Az ereklye kalandos úton jutott a raguzai dominikánusok birtokába, akiktől kitartó diplomáciai tárgyalások után Mária Terézia szerezte vissza.

1738. április 20-án született a kalandor világjáró Jelky András. Szabóságot tanult, majd a kor szokásainak megfelelően vándorútra indult. Bécsből Párizsba akart menni, de nem jutott odáig, mert útközben erőszakkal besorozták. Megszökött, de Amszterdamban elkapták, s hajón a gyarmatokra indították, azt azonban kalózok megtámadták, őt magát társaival együtt rabszolgának eladták. Innen is megszökött, Batáviáig jutott, onnan Ceylon szigetére, ahol a "vadak" ketrecbe zárva meg akarták sütni, de megint szerencséje volt: a főnök lánya megszöktette, egy évig együtt is éltek a vadonban. Innen egy hajón sikerült visszajutnia Batáviába, ahol vagyonra tett szert, gazdagon nősült, majd özvegyen maradva visszatért Európába. Haza érkezése olyan szenzáció volt, hogy még Mária Terézia is fogadta. Kalandokban gazdag élete 45 évesen ért véget tüdőbaj miatt.

1889. április 20-án született Adolf Hitler német diktátor, a nemzetiszocialista (náci) párt vezetője. Bővebben olvashatnak róla itt. korok.webnode.hu/products/adolf-hitler-hatalomra-jutasa1/

1908. április 20-án született Kovács Béla politikus. A II. világháború után a kisgazda párt színeiben három kormányban is miniszterséget vállalt. '47-ben a szovjet katonai hatóságok kémkedés vádjával Moszkvába szállították, ahonnan csak 1955-ben szabadult. 1958-tól ismét képviselő lett, de dolgozni már nemigen tudott. A fogságban szerzett betegségeibe halt bele alig 61 évesen. A szovjet hatóságok 1989-ben rehabilitálták.

MÁRK ÉVA