Évfordulók április 14-én

2014.04.13 16:56

1917. április 14. -én halt meg Lazar Markovics Zamenhof lengyel optikus, filológus, az eszperantó nyelv megalkotója. Két anyanyelvű volt, apja oroszul, anyja jiddisül beszélt vele, de mivel lengyel nyelvterületen született korán elsajátította ezt a nyelvet is, majd a hébert, ógörögöt, latint, angolt, majd kevésbé tökéletesen a latint, franciát, spanyolt és litvánt. Gyermekkora óta egy nagy közös nyelven törte a fejét, meggyőződése volt, hogy az közel hozná egymáshoz a különböző népeket. Első könyvét - félve a sikertelenségtől - dr. Esperanto (dr. Remélő) néven adta ki, az általa megalkotott nyelv végül ezt a nevet kapta.

1946. április 14-én halt meg Horger Antal nyelvész, az MTA tagja, az első magyar nyelvjárási térkép megalkotója. Szerencséten házassága válóperében - egy évi kapcsolat után - felesége rálőtt, de nem okozott komoly sérülést. Hogy nemcsak magánéletében nem volt könnyű ember arra bizonyíték József Attila Tiszta szívvel c. verse, amely a professzor nevét országszerte ismertté tette.

1950. április 14-én született Esterházy Péter a család grófi ágából. Matamatikusként végzett, de inkább írással foglalkozik, könyveit több, mint húsz nyelvre fordították le. Művei közül számomra talán a legnagyobb élményt a Harmonia Caelestis és a Javított kiadás jelentette, de bármit - b á r m i t! - érdemes tőle olvasni. Rengeteg megérdemelt díj birtokosa.

Márk Éva