Évfordulók április 13-án

2015.04.12 10:31

   ÁPRILIS 13. A Katyni Bűntény Áldozatainak Emléknapja a lengyel parlament 2007. évi döntése alapján. A tömeggyilkosságot hadüzenet nélküli támadásuk során hadifogságba esett lengyel tisztek ellen követték el az NKVD  egységei. A valóságra csak a SZU felbomlása után derült fény. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete szerint a gyilkosságok népírtásnak minősülnek, amit Oroszország visszautasít, mert nem szándékoznak kártérítést fizetni az áldozatok hozzátartozóinak.

  1519. április 13-án született MEDICI KATALIN francia királyné. Dúsgazdag firenzei családból származott a "kalmárlány", ahogy új hazájában nevezték lenézően. Tizennégy évesen lett a későbbi II. HENRIK felesége, aki ellenszenvvel viseltetett iránta, s emiatt igen megalázó helyzetbe került, később mégis tíz gyermekük született. Férje halála után legfiatalabb fia, III. Henrik haláláig előbb régensként, majd a háttérből gyakorlatilag ő uralkodott. Nevéhez fűződik az 1572. aug. 23-i SZENT BERTALAN-ÉJ.

  1670. április 13-án menekült Bécsbe ZRÍNYI PÉTER és FRANGEPÁN FERENC, hogy kegyelmet kérjeneka Weeselényi-összeesküvésben való részvételük miatt. I. LIPÓT azonban, aki Magyarországot fegyverrel meghódított tartománynak tekintette, nem kegyelmezett. Leopold császár - miként magyar alattvalói nevezték (tehát sosem királynak) - magyarországi kormányzása alatt hibát hibára halmozott: katonai megszállás a felkelés leverése után, kísérlet az abszolutizmus bevezetésére, az adóprés, a protestánsüldözés, CARAFFA büntetlenül hagyott felvidéki vérengzése, a szégyenteljes vasvári béke, stb. előbb Thököly kuruc-lázadásához, majd Rákóczi szabadságharcához vezetett.

  1748. április 13-án született a zseniális angol feltaláló JOSEPH BRAMAH. Már gyermekkorában kitűnt ötleteivel, találékonyságával, ezért nem igazán gazdag családja, rokonsága összeadta a pénzt londoni tanulmányaira. A nagyvárosban tapasztalta meg a lakásokban található WC-k bűzét, ez ellen alkotta meg a vízöblítést és a bűzelzárót. Egy ilyen WC ma is működik Viktória királynő egyik kastélyában. 1787-ben szabadalmaztatta minden addiginél biztonságosabb zárát, ezt a rendszert ma is használják mindenfelé, a bankok széfjeit is e szisztéma alapján védik. Egyik legjelentősebb találmánya a hidraulikus (vízzel működő) prés, másik a bankjegyeket sorszámozó szerkezet (addig írnokok százai végezték ezt a munkát). Feltalált egy sörszivattyút, ami lehetővé tette a sör palackozását, ill. a pincékből a kocsmapultig juttatást. Élete végéig találmányain dolgozott.

Márk Éva