Évfordulók április 13-án

2014.04.12 13:36

1519. április 13-án született Medici Katalin francia királyné. Dúsgazdag firenzei családból származott a "kalmárlány", ahogy új hazájában nevezték. Tizennégy évesen lett a későbbi II. Henrik felesége, aki nem szerette, s emiatt gyakran került igen megalázó helyzetbe. A meddőnek mondott asszony később tíz gyermeket szült férjének, aki 1559-ben meghalt. Attól fogva utolsó fia, III. Henrik haláláig előbb régensként, majd a háttérből gyakorlatilag ő uralkodott. Nevéhez fűződik az 1572. augusztus 23-i Szent Bertalan-éj. 69 évet élt.

1670. április 13-án indult Bécsbe kegyelemért könyörögni Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc, a Wesselényi-féle összeesküvés két prominense. I. Lipót azonban, aki Magyarországot fegyverrel meghódított tartománynak tekintette nem kegyelmezett. Leopold császár - miként magyar alattvalói nevezték (vagyis sosem királynak) - magyarországi kormányzása idején hibát hibára halmozott: katonai megszállás a felkelés leverése után, kísérlet az abszolutizmus bevezetésére, az adóprés, a protestánsüldözés, a szégyenteljes vasvári béke, Caraffa büntetlenűl hagyott felvidéki vérengzése, stb., előbb Thököly kuruc-lázadásához, majd Rákóczi szabadságharcához vezetett. Zrínyi Péterről bővebben itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/patyi-szilard-zrinyi-peter1/ a Frangepánokról-Katalin asszony életén kersztül- a Zrínyi Péterné Frangepán Katalin c. fejezetben itt:korok.webnode.hu/products/a-zrinyiek-leanyai-es-asszonyai1/

1748. április 13-án született Joseph Bramach angol feltaláló. Már gyermekként kitűnt ötleteivel, találékonyságával, ezért nem igazán gazdag családja összekuporgatta a pénzt londoni továbbtanulására. A nagyvárosban tapasztalta meg a lakásokban található WC-k bűzét, s némi töprengés után megalkotta nemcsak a vízöblítést, hanem a bűzelzárót is. Egy ilyen WC-je ma is működik Viktória királynő egyik kastélyában. 1787-ben szabadalmaztatta minden addiginál biztonságosabb zárszerkezetét, azt a rendszert, amit ma is mindenfelé használnak, a bankok széfjeit is e szisztéma alapján védik. Egyik legjelentősebb találmánya a hidraulikus (vízzel működő) prés, másik a bankjegyeket sorszámozó szerkezet (addig írnokok százai végezték ezt a munkát). Feltalált egy sörszivattyút, ami lehetővé tette a sör palackozását, ill. a pincéből a kocsmapultig juttatását. 66 évig élt, mindvégig találmányain dolgozott.

A Katyni Bűntény Áldozatainak Emléknapja a lengyel parlament 2007-es döntése alapján. Az ismertté vált tömeggyilkosságot a szovjet NKVD egységei követték el, hadüzenet nélküli támadásuk során hadifogságba esett lengyel tisztek ellen. A valós eseményekre csak a SZU felbomlása után derült fény. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete szerint a gyilkosságok népírtásnak minősülnek, amit Oroszország visszautasít, mert nem szándékoznak kártérítést fizetni az áldozatok hozzátartozóinak.

MÁRK ÉVA