Évfordulók április 12-én

2014.04.11 05:13

1204. április 12-én foglalta el a IV. keresztes hadjárat során Monteferratói Bonifác serege Konstantinápolyt, megalapítva az 1261-ig fennálló latin császárságot. A keresztesek szörnyű vérengzések során kirabolták a várost,azután a vezérek felosztották maguk közt a keleti császárság területét. Bár VIII. Palailogosz visszafoglalta a várost és közvetlen környékét, Bizánc többé nem nyerte vissza korábbi hatalmát.

1815. április 12-én született Rómer Flóris archeológus, művészettörténész, nagyváradi apátkanonok, német anyanyelvű családban. A szabadságharcban kezdetben utász közlegényként vett részt, de tehetségével és bátorságával a századosi rangig vitte, amiért nyolc évi börtönre ítélték. Közkegyelem révén szabadult 1854-ben, ezután főleg régészettel foglalkozott. Ipolyi Arnold tanulótársa volt, az ő támogatásával lett az MTA tagja.

1961. április 12-én halt meg a 39 éves Sarkadi Imre, óriási veszteségére a magyar irodalomnak. Önpusztító életet élt, gyakran játszott a halállal: ittasan háztetőkön mászkálva egyensúlyozott, ablakok párkányába kapaszkodva lógatta ki magát majd nevetve beugrott a szobába - az utolsó ilyen "játék" nem nevetéssel végződött. Máig nem tisztázott, baleset volt-e, vagy öngyilkos akart lenni, mert ezzel a gondolattal is gyakran kokettált. Rövid életében alkotott műveivel két József Attila díjat, Kossuth-díjat és jelentős népszerűséget szerzett. Kiemelten ajánlom olvasóink figyelmébe Oszlopos Simeon és A gyáva c. regényeit és az Elveszett paradicsom c. drámáját.

2003. április 12-én zajlott a népszavazás Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásáról. A kérdés így szólt: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" A "nem" válaszért kampányolt Csurka István szélsőjobbos pártja, a MIÉP, és Thürmer Gyula szélsőbalos Munkáspártja. Végeredményként a szavazók 83,76 %-a döntött az IGEN mellett!

MÁRK ÉVA