A neandervölgyiek ismerték a növények gyógyhatásait

2012.07.26 03:00

A neandervölgyi ember nemcsak fogyasztotta a különféle növényekből készített ételeket, de ismerte a növények gyógyhatásait is - erre találta meg az első bizonyítékokat egy nemzetközi kutatócsoport a Yorki Egyetem és a Barcelonai Autonóm Egyetem tudósainak irányításával.

A korábbi nézetekkel szemben egyre szaporodnak azok a bizonyítékok, amelyek igazolják, hogy Homo neanderthalensis nem csak hússal táplálkozott, hanem növényi eredetű táplálékot is fogyasztott.

A tudósok Spanyolország északi részén, az El Sidrón barlangban öt neandervölgyi ember fogkőlerakódásából vettek tíz mintát. A mintákban talált keményítőszemcsék és szénhidrátmarkerek, a diófélék, füvek és zöldségek fogyasztására utaló jelek arra utalnak, hogy sokkal szélesebb volt a növényi táplálékok választéka, mint ezt a stabilizotóp-vizsgálatok mutatják.

Az azonosított növények széles választéka arról tanúskodik, hogy az El Sidrónban megtelepedett neandervölgyi emberek ismerték környezetüket, rendelkeztek azzal a tudással, amellyel megkereshették a tápértékük miatt vagy gyógyító hatásuk miatt fontos növényeket.
(Forrás: Index.hu)