Évfordulók február 11-én

2016.02.10 14:04

   A NAP IDÉZETE: "Igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincs remény." DEÁK FERENC

  Február 11. BERTOLD napja - magyar nyelvterületen rendkívül ritka férfinév. Legismertebb viselője SZENT BERTOLD a Kármelita Rend megalapítója.

Február 11. II. JÁNOS PÁL pápa kezdeményezésére 1993. óta a Betegek Világnapja annak emlékére, hogy 1858-ban e napon jelent meg Szűz Mária Lourdes-ban egy 14 éves lánynak, majd ugyanott csodatévő forrás fakadt.

  1160. február 11.-re hívott össze I. (Barbarossa) Frigyes Páviába zsinatot, hogy az előző év őszén tettlegességig fajuló kettős pápaválasztás után rendet teremtsen az egyházban, de akaratát, hogy az általa támogatott ellenpápa maradjon egyedüliként a trónon, nem tudta véghez vinni.

  1261. február 11-én született WITTELSBACH OTTÓ, Árpád-házi ERZSÉBET fia, IV.BÉLA unokája, akit 1305. december 5-én Székesfehérvárott királlyá koronáztak. Uralma csekély területre korlátozódott, a többi a kiskirályoké volt. 1307. elején Erdélybe indult, ott KÁN LÁSZLÓ vajda elfogta, s elvette a nála lévő koronát. Néhány havi fogság után szabadult és elhagyta az országot. A magyar királyi címet haláláig viselte.

  1884. február 11-én született GYÖRFFY ISTVÁN néprajzkutató. Dolgozott a Magyar Nemzeti Múzeumben, kutatott és anyagot gyűjtött a MOLDVAI CSÁNGÓK közt, részt vett egy ázsiai expedícióban. Ő volt a magyar néprajz első professzora, a tudományág egyik megteremtője.

  Márk Éva