Évfordulók május 30-án

2014.05.27 20:01

1594. május 30-án Esztergom várának védelme közben halálos sebet kapva elhunyt Gyarmati és kékkői Balassi Bálint végvári katona és költő, a magyarországi reneszánsz második korszakának nagy alakja.

A magyar nyelvű költészet európai szintű művelője, a magyar irodalom első klasszikusa. Életéről, valamint Babitsnak róla készült életrajzáról illetve kéziratának történetéről honlapunk újkor menüjében olvashatnak az érdeklődők: https://korok.webnode.hu/products/balassi-balint/ 



1705. május 30-án jelent meg az első magyarországi hírlap, a Mercurius Hungaricus. Európát a kuruc szabadságharcról tájékoztató latin nyelvű hírlap szerkesztője Ráday Pál volt, a nyomtatást a lőcsei Brewer nyomda készítette.

1786. május 30-án született Fáy András író, politikus, akadémikus, akit Mikszáth Kálmán "a haza mindenese" megtisztelő díszítő jelzővel tüntetett ki.

1849. május 30-án I. Ferenc József uralkodó báró Ludwig von Welden táborszernagy helyére báró Julius Jacob von Haynau táborszernagyot, a "brescia hiénát" nevezte ki a magyarországi császári hadak főparancsnokává.

1942. május 30-án Köln éjjeli bombázásával megkezdődött a RAF légitámadás-sorozata a német városok ellen. A jól kidolgozott taktikának, a technikailag jól felszerelt bombázóknak és kiváló pilótáiknak, no, meg a radarnak köszönhetően az angolok könnyedén eljutottak a célpont fölé. A légitámadás világítóbombák bevetésével indult, majd közel félórás intenzív bombázás vette kezdetét. A Köln elleni támadásnál 2500 nagyobb és 12000 kisebb tűz keletkezett, mely során 100 ezer ember vált hajléktalanná. A Köln elleni offenzíva azonban csak a kezdetet jelentette, Essen, Duisburg, Hamburg, Düsseldorf egyaránt felkerült a szövetségesek célpontjainak listájára.


Topor István