Évfordulók január 6-án

2014.01.05 16:42

    Január 6.  VÍZKERESZT napja, a karácsonyi ünnepkör zárónapja. A római katolikusoknál a háromkirályok, az ortodoxoknál Jézus megkeresztelkedésének ünnepe, a karácsonyi tizenketted utolsó napja, a farsang kezdete. A katolikus templomokban ezen a napon vizet szentelnek. Hétköznapi teendő: 6-án kell lebontani a karácsonyfát, s díszeitől (a szaloncukorpapirtól is) megfosztva a gyűjtőhelyekre vinni!

1292. január 6-án Magyarországi Mária, V. István király leánya, II. (Sánta) Károly felesége fia, Martell Károly javára lemondott a magyar koronáról, ezzel egyértelművé tette a nápolyi igényt a magyar királyságra IV. (Kun) László meggyilkolása után. Magyarország vezetői azonban egyöntetűen III. Endre, az "Aranyágacska" mellett álltak ki. Martell Károly már 1295-ben meghalt, így trónigénye az 1288-ban született Carobertóra szállt, akiből aztán I. Károly (Károly Róbert) néven az ország javát talán leginkább szolgáló nagy királya lett Magyarországnak.

1827. január 6-án halt meg Charlotte von Stein, Goethe szerelme és múzsája. A weimari hercegnő udvarhölgyeként boldogtalan házasságba kényszerítették. Goethe, aki hét évvel volt fiatalabb az asszonynál 1700-nál is több szerelmes levelet írt hozzá azután, hogy 1775. novemberében találkoztak. A leveleken kívül számos verset is írt hölgyéhez, mindig kutatva varázsának titkát. A lobogó szerelem elmúltával is szoros barátság fűzte őket egymáshoz az asszony haláláig.

Márk Éva