Évfordulók január 20.

2016.01.19 15:15

   A NAP IDÉZETE:  "Húsz év múlva  jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat amiket nem csináltál meg, mint azokat amiet igen. " MARK TWAIN

  Január 20. Fábián és Sebestyén napja. Fábián a latin Fabius nemzetséghez tartozót jelent, Magyarországon igen ritka név. Szent Sebestyén a kerestényüldözések egyik mártírja, a pestisesek védőszentje.

  1270. január 20-án halt meg Boldog ÖZSÉB, a pálos rend megalapítója. Gyöngyösi Gergely kódexe szerint híres magyar családból származott. Kapcsolatban állt a pilisi remetékkel, s maga is olyan életre vágyott. Az első monostor a MECSEK egyik szép pontján épült, romjai ma is láthatók. IV. Orbán pápa hagyta jóvá az első MAGYAR ALAPÍTÁSÚ szerzetesrend, a pálosok működését.

  1692. január 20-án indult el a THÖKÖLY fogságába esett Donatus Heisler tábornokért kicserélt ZRÍNYI ILONA Bécsből férjéhez. Május 14-én találkoztak a szerbiai Pozsarevácnál felállított táborban.Az Európa-szerte ismert hős asszonyról bővebben itt:korok.webnode.hu/products/feher-liliom-fekete-gyaszban-zrinyi-ilona1/

  1961. január 20-án iktatták be az USA 35. elnökét, J.F. KENNEDYT. Ő volt az amerikai történelem első római katolikus elnöke. Máig nem megoldott merénylet áldozata lett.

  1969. január 20-án gyújtotta fel önmagát BAUER SÁNDOR 17 éves autószerelő tanuló, aki erdész akart lenni, de az erdészeti szakközépbe nem vették fel jó eredményei ellenére. Sokat olvasott, főleg a történelem érdekelte, környezete csodabogárnak tartotta. Kihallgatási jegyzőkönyvéből: "alaposan tartani kell attól, hogy szabadlábon való hagyása esetén a még fel nem derített és ki nem hallgatott személyekkel összebeszélve a büntett felderítését nehezítené". Testének "mindössze" 15%-a szenvedett súlyos égési sérüléseket, mégis meghalt 3 nappal később. Búcsúlevelében ilyen mondatok szerepelnek: "... azt üzenem, eszme nélkül nem él, csak létezik az ember...". Szüleinek: "... szeretnék élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a NEMZETNEK...". Barátainak: "Ti meg fogjátok érteni... ÉLJEN A CSEH, LENGYEL, NÉMET, ROMÁN ÉS MAGYAR PROLETARIÁTUS!"

  Márk Éva