Évfordulók január 16-án

2016.01.15 05:23

   A NAP IDÉZETE: "A politika a lehetőségek művészete." OTTO von BISMARCK

  Január 16. GUSZTÁV napja; a skandináv eredetű név jelentése: harcos, támasz. Nemzetközi hírnévre szert tett jeles viselője a Nepp - Jankovics - Dargay szerzőhármas rajzfilm figurája, a pár szál hajú, kapzsi, önző, hazudós, igazán emberszerű GUSZTÁV.

  i.e.27. január 16-án, két nappal azután, hogy felajánlotta lemondását OCTAVIANUS, aki legyőzve ellenfeleit békét teremtett Rómában, elfogadta a szenátustól a PRINCEPS (első az egyenlők között) címet, és az AUGUSTUS (fenséges) elnevezést. Ezzel lezárult a köztársaság kora, s megkezdődött a császárságé.

  1465. január 16-án indult MÁTYÁS király küldöttsége Rómába II.PÁL köszöntésére, akit előző év szeptemberében választottak pápává. Az üdvözlés mellett a török elleni hábotúról is tárgyaltak. A követséget JANUS PANNONIUS pécsi püspök és Rozgonyi János tárnokmester vezette.

  1759. január 16-án nyílt meg a nagyközönség előtt sir HANS SLOANE orvos, terészettudós 80 ezer tárgyból álló gyűjteményének kiállítása a londoni ún. Montague-házban, mellyel megalapozta a BRITISH MÚZEUMOT.

  1932. január 16-án született DIAN FOSSEY amerikai etológus, a ruandai hegyi gorillák védelmezője és életük kutatója. Gyári és eladói munka mellett kezdett tanulni a Kaliforniai Egyetem biológiai és állatorvosi szakán, végül foglalkozásterapeutaként diplomázott. Kölcsönpénzből utazott AFRIKÁBA, ahol támogatást találva végre megkezdhette az emberszabásúak tanulmányozását. Életét ezeknek az intelligens főemlősöknek áldozta, sajnos szó szerint is: 1985 karácsonyán orvvadászok meggyilkolták.

  Márk Éva