Évfordulók január 16-án

2014.01.15 12:13

1465. január 16-án indított küldöttséget Mátyás magyar király Rómába, az 1464. szept. 16-án beiktatott II. Pál pápa köszöntésére. Az üdvözlés mellett a török elleni háborúról is tárgyaltak. A követséget Janus Pannonius pécsi püspök és Rozgonyi János tárnokmester vezette.

1759. január 16-án nyílt meg a nagyközönség előtt Hans Sloane orvos és természettudós 80 ezer tárgyból álló gyűjteményének kiállítása a londoni ún. Montague-házban, mellyel megalapozta a British Múzeumot.

1869. január 16-án indította Arany Trombita c. hetilapját Táncsics Mihály, a '48-as Munkások Újsága utódját. Az Arany Trombita a magyarországi munkásság első szocialista szervezetének, az Általános Munkásegyletnek az újsága lett. A szövetség meghívta soraiba és első elnökévé választotta a valójában kispolgári-radikális-utópikus politikai elveket valló idős forradalmárt, aki élete végéig nem változtatott elvein.

Táncsics Mihály témához kapcsolódó néhány mondatát honlapunk "Idézetek" menüjében olvashatják.

1945. január 16-án egy német páncélos vezérőrnagy, Gerhard Schmidhuber megakadályozta, hogy egy nyilas különítmény legyilkolja a budapesti gettóban sínylődő mintegy 60-70 000 zsidó embert. A 13. páncélos hadosztály parancsnokaként 1944 őszén érkezett Magyarországra. A szovjet-román sereg közeledtére a nyilasok a gettó felszámolása mellett döntöttek. Amint a terv Schmidhuber tudomására jutott megtiltotta a végrehajtását, egy közreműködő német őrmestert le is tartóztatott. Hogy utasítását ne hághassák át, leváltotta a gettó őreit, s helyükre saját embereit állította. A nagy gettót január 18-án szabadították fel szovjet katonák, s hogy még életben találták a szenvedőket, az egyedül a vezérőrnagynak köszönhető. A humánusan gondolkodó, becsületes ember a kitörés során, február 11-én esett el.

Márk Éva