Évfordulók január 10-én

2014.01.09 17:01

ie. 49. január 10-én Julius Caesar átlépte a Rubicont, melynek jelentősége abban rejlett, hogy a folyó Gallia és Itália határfolyója volt, átlépését minden római hadseregnek megtiltotta a szenátus. Ekkor hangzott el (Suetonius szerint) a híres mondás: "A kocka el van vetve". Átlépni a Rubicont ma is azt jelenti, hogy visszafordíthatatlan döntésre szánja el magát valaki. A Rubicon címet viseli egyik kiváló történelmi folyóiratunk, melyet jó szívvel ajánlok látogatóinknak.

1429. január 10-én alapította Jó Fülöp burgundi herceg az Aranygyapjas Rendet a keresztény hit és a katolikus egyház védelmére. A burgundi hercegek, majd a Habsburg-ház legfontosabb rendjele volt, főleg fejedelmek és főnemesek kapták.

1858. január 10-én született Törley József pezsgőgyáros. Német nevű apja a szabadságharc idején magyarosította a nevét, majd a vereség után követte Kossuthot az emigrációba. József fia a grazi kereskedelmi akadémián tanult, majd Reimsbe került. Onnan Magyarországra küldték megfelelő alapbort kereső útra, így fedezte fel, hogy Budafok kiválóan alkalmas a pezsgőgyártásra, ezért 1882-ben idetelepítette reimsi gyárát. Fölismerte a reklám fontosságát, melynek segítségével a századfordulóra övé lett a Monarchia legnagyobb pezsgőgyára.

1973. január 10-én nyilvánították az ország első Nemzeti Parkjává a Hortobágyi síkság 53 hektárnyi területét. Az eredetileg nedves legelő a XIX. sz.-i folyamszabályozások után vált szikes pusztává.

Márk Éva