Évfordulók február 9-én

2016.02.08 12:00

   A NAP IDÉZETE:  "Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal. Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövőnek? Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében." BUDDHA

  Február 9. ABIGÉL napja. A héber eredetű szép női név jelentése: az apa öröme. A legismertebb magyar Abigél SZABÓ MAGDA regényhősnője. Alakját a korán meghalt SZERENCSI ÉVA személyesítette meg ZSURZS ÉVA 1978-ban készült máig méltán népszerű TV-sorozatában.

  1458. február 9-én kötött szövetséget Podjebrád György cseh kormányzó és I. MÁTYÁS magyar király, s egyúttal megegyeztek a kormányzó leánya és Mátyás házasságáról. A magyar - morva határra érkező magyar küldöttség ekkor váltotta ki a királlyá választott Mátyást a cseh fogságból. A mindössze 13 éves Podjebrád KATALIN alig egy évvel később fiút szült, de mindketten meghaltak.

  1775. február 9-én született BOLYAI FARKAS matematikus, a nemeuklidészi geometriák előfutára, a zseniális magyar matematikus és hadmérnök BOLYAI JÁNOS apja, és egyik fő tanítója.

  1850. február 9-én halt meg LENKEY JÁNOS honvédtábornok az aradi várbörtönben, elborult elmével. Híressé akkor vált, amikor Lengyelországban állomásozott századával, ahol is egy forradalmi megmozdulást az osztrák parancsnok igen brutálisan vert le. Emiatti összeütközésük oda vezetett, hogy Lenkey századával Magyarországra szökött. Az eseményt "LENKEI SZÁZADA" c. versébenPETŐFI is megörökítette.

  Márk Éva