Évfordulók február 5-én

2016.02.04 14:31

   A NAP IDÉZETE: "Az írott történelem olyan, mint meginni az óceánt és kipisilni egy csészébe." GUSTAVE FLAUBERT

  Február 5. ÁGOTA és INGRID napja. A két ritka névből az első görög eredetű, jelentése: a jó. A második északi germán eredetű, jelentése: lovas vagy szép. A név jeles viselője Liszt Ferenc-díjas szoprán énekesnőnk , a bécsi és berlini operaházakban is szereplő KERTESI INGRID, Melinda, Gilda, Lucia és több más operahősnő megszemélyesítője.

  Február 5. Minden évben e napon emlékezik meg körmenettel és fesztivállal CATANIA népe a 251-ben e napon mártírhalált halt szentjéről, ÁGOTÁRÓL, aki egy római főnemes bosszúja miatt halt mártírhalált, ám az Etna kitörésekor fölkelt sírjából, elindult a lávafolyam felé, mire az a fenti napon megállott. Szent Ágota az emlőrákban szenvedő nők védőszentje is.

  1533. február 5-én született DUDITH (Dudich) András humanista tudós, polihisztor, pécsi püspök. Anyai nagybátyja, a váci püspök Európa legjobb iskoláiba küldte. 1563-ban követként érkezett a lengyel király udvarába, ahol megismerkedett Strass Regina udvarhölggyel, akiért lemondott egyházi címeiről és feleségül vette. A házas állapot bizonyára kedvére volt, mivel özvegységre jutva újra nősült. A második, dúsgazdag feleség élete végéig jólétet biztosított neki. Több levelét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

  1946. február 5-én a magyar állam, eleget téve nemzetközi kötelezettségeinek, megkezdte a nyilas vezetők perét. A tárgyalások során egyedül Kemény Gábor jogász, publicista, SZÁLASI kormányában külügyminiszter, mutatott némi megbánást, de őt is halálra ítélték, mint vezető társait. Elsőként Szálasit végezték ki, majd egy héten belül a többi hat vezető háborús bűnöst is.

  1874. február 5-én született GERTRUD STEIN, aki Párizsban letelepedvén művészeti szalont nyitott, amely a város szellemi életének egyik központja lett. Rendszeres vendég volt ott Hemingway, Paul Robeson, Picasso, Czóbel Béla és számos más zseniális művész.

  1914. február 5-én született ALAN LLOYD HODGKIN, aki 1963-ban megosztott Nobel-díjat kapott az egyedi idegrostokingerületeinek továbbításáért felelős  kémiai folyamatok felfedezéséért.

  Márk Éva