Évfordulók február 4-én

2016.02.03 14:38

  A NAP IDÉZETE: "Az ember hol lámpát gyújtott, hogy lásson valamit, hol meg sietve eloltotta, nehogy megijedjen attól, amit látnia kell." KERTÉSZ IMRE Nobel-díjas magyar író.

  Február 4. CSENGE és RÁHEL napja. A Csenge ismeretlen jelentésű magyar női név. A Ráhel héber eredetű, manapság ritka női név, jelentése: anyajuh, bárány. Szintén e napon ünnepeljük SZENT VERONIKÁT, aki ott volt az asszonyok között akik JÉZUST a Golgotára kísérték, és kendőjével letörölte arcáról a vért. A moldvai csángók VIRONként ismerik. Ő a varróleányok és a betegápolók védőszentje.

   922. február 4-én érkeztek magyar csapatok az akkor bizánci uralom alatt lévő Apuliába, I. BERENGÁR király hívására, aki egy trónkövetelő elleni harcához kért segítséget.

  1247. február 4-én IV. INCE pápa az újabb mongol támadás hírére kereszteseket ígért IV. BÉLÁNAK, és felszólította a főpapokat várak építésére. A várt támadás ugyan elmaradt, de megkezdődött a budai vár építése, és a budai polgárok megtelepedése a várhegyen.

  1746. február 4-én született TADEUSZ KOSCIUSZKO lengyel nemzeti hős. Egy röpke szerelmi viszonyt követően apja haragja elől Franciaországba menekült,ahol ezredesként szolgált, majd dandártábornokként az amerikai függetlenségi háborúban. Katonai vezetője lett az 1794-ben kitört lengyel felkelésnek, melynek veresége után a térképeken Lengyelország sokáig nem szerepelt.  

  Márk Éva