Évfordulók február 16-án

2016.02.15 15:47

  A NAP IDÉZETE: Boldogtalan az az ország, amelynek hősökre van szüksége." BERTOLD BRECHT

  Február 16. JULIANNA napja. A név a latin Juliánusz férfinén női párja, jelentése: Jupiternek szentelt. Julianna vértanú névnapjától várják az idő melegebbre fordulását, bár gyakran előfordul ilyentájt hóesés is.Drávaszögben ilyenkor azt mondják: "Bolondoznak a Julisok", Nagykőrös környékén pedig, hogy "Julianna megrázta a dunnáját".

  1141. február 16-án koronázták királlyá a 11 éves II. GÉZÁT, II. (Vak) BÉLA fiát. Kiskorúsága idejére anyai nagybátyja, BELUS bán lett a gyámja. Belus I. Uros szerb fejedelem (nagyzsupán) másodszülött fia volt, aki nővére, Ilona királyné hívására érkezett Magyarországra. KRISTÓ GYULA szerint jól végezte a dolgát, nem élt vissza hatalmával, végig a király és az ország érdekeit szolgálta. Akkoriban senki nem találta furcsának, hogy egy szerb asszony és fivére irányítják a politikát, hisz befogadták, s attól fogva magyarnak tekintették őket. GÉZA 16 évesen vette feleségül a hasonló korú EUFROZINA orosz hercegnőt, aki hamarosan rendkívül népszerű lett. Első fiúk, ISTVÁN akkor született, amikor VII. LAJOS kereszteseivel a Szentföld felé menet áthaladt az országon. Ő lett a kis királyfi keresztapja. II. Géza megállta a helyét serege élén és a diplomáciában is. Az ő idejében szorult két nagy hódító, Mánuel és Barbarossa birodalmi törekvései közé az ország, amit úgy védett ki, hogy a két nagyhatalom minden ellenfelével összefogott, sikerrel. 1150. körül így írt róla egy arab utazó: "birodalma sokszorosan hatalmasabb, mint Bizánc uralkodójáé, és hadai megszámlálhatatlanok". Második fiúk BÉLA lett, e néven harmadikként az Árpád-ház egyik legtehetségesebb uralkodója.

  1865. február 16-án született BÁNLAKY JÓZSEF honvédtiszt, hadtörténész. A MAGYAR NEMZET HADTÖRTÉNELME c. átfogó munkája ma is forrásértékű. Főleg magyar hadtörténelemmel foglalkozott, megírta az 1848/49-es szabadságharc katonai történetét.

  Márk Éva