Évfordulók február 15-én

2016.02.14 13:35

   A NAP IDÉZETE: "A politikus a közelgő választásokra figyel, az államférfi a jövendő nemzedékekre." ALCIDE DE GASPERI kereszténydemokrata politikus, az EU egyik "alapító atyája".

  Február 15. GEORGINA és KOLOS névnapja. Georgina a György, latinul Georgius férfinév női alakja, ma ritka névnek számít. A Kolos a középkorban női név volt (a Skolasztika magyar változata), ma férfinév. Valószínűsíthető, hogy Kolozsvár neve is e személynévből származik. A név számomra legemlékezetesebb viselője SUPALA KOLOS, aki csodálatos baritonjával elbűvölte az első Ki-mit-tud? zsűrijét és nézőit. Szintén e napon van FAUSZTINUSZ vértanú ünnepe. A vajdasági DOMOSZLÓN és környékén ekkor fognak a gyümölcsfák metszéséhez, mert megfigyeléseik szerint a korai nyesés jó termést hoz.

  1042. február 15-én tört be az osztrák őrgrófságba SÁMUEL magyar király, szembeszállva az idegenbarátsága miatt menekülni kénytelen (Orseolo) PÉTER királyt támogató III. HENRIK német-római császárral. Hadjáratából győztesen tért haza, s ezzel megakadályozta, hogy a birodalmat építő HENRIK Csehország és Lengyelország után Magyarországot is megpróbálja bekebelezni.

  1369. február 15-én kötött szövetséget I. (Nagy) LAJOS magyar és III. (Nagy) KÁZMÉR lengyel király, IV. Károly német-római császár ellen. Kázmér még I. (Anjou) KÁROLLYAL egyezett meg arról, hogy amennyiben fiúutód nélkül halna meg, úgy örököse a magyar király fia lesz. Ugyan Lajosnak sem született fia, mégis létrejött a magyar-lengyel perszonálunió, melynek akkor senki nem örült. Magyar vonatkozású még, hogy Kázmér megérte dédunokája, LUXEMBURGI ZSIGMOND német-római császár, a "legmagyarabb szívű" vegyesházi magyar király születését.

  1833. február 15-én volt a BÁNK BÁN ősbemutatója Kassán, megírása után 18, KATONA JÓZSEF halála után három évvel. Katona édesapja művelt, verseket író takácsmester volt, aki fia taníttatását mindennél fontosabbnak tartotta. Katona vonzódott a kor színművészetéhez, és különösen Dérynéhez, akiről egy kis vígjátékot is írt "A rózsa, vagy a tapasztalatlan légy a pókok között" címmel, amit Déryné - önmagára ismerve - nem engedett bemutatni. 1815-ben küldte be Bánk bánját egy pályázatra, ami a postán elveszhetett.

  Márk Éva