Évfordulók február 12-én

2016.02.11 16:58

   A NAP IDÉZETE:  "Akit magyarnak teremtett az Úristen és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember." SZÉCHENYI ISTVÁN

  Február 12. LÍDIA és LÍVIA napja. A görög eredetű bibliai név Lídia, Lüdiából származó nőt jelentett. A Lívia latin eredetű, a Liviusz nemzetségből származó nőt jelölt. Szintén e nap Szent Eulália, a tengerjárók védőszentjének ünnepe. A földművesek - főleg Szlavóniában - úgy tartották, hogy az ekkor vetett mag jó termést hoz.

  1211. február 12-én tagadta meg jóváhagyását III. INCE pápa az esztergomi és a kalocsai érsek egyezségére, mely szerint mindketten jogosultak lennének királykoronázásra. Ez a lehetőség ugyanis növelte volna a trónörökösök közötti versengést, veszélyeztetve az ország békéjét.

  1676. február 12-én váltották ki közadakozásból összegyüjtött pénzen a magyarországi ellenreformáció idején koncepciós perbe fogott 300 pap és tanító közül a hitük mellett a kegyetlen kínzások ellenére is kitartó, és még életben lévő 42 embert. A szenvedéstörténetet a szintén a katolikus vérbíróság elé citált, és a gályarabságot túlélt CSERGŐ BÁLINT tanár művéből, ill. az azt latinból magyarra fordító BOD PÉTER munkájából ismerjük. Ezt és a pozsonyi perről készült jegyzőkönyveket felhasználva írta meg MOLDOVA GYÖRGY: "NEGYVEN PRÉDIKÁTOR" c. mindenki számára olvasásra ajánlott kitűnő könyvét.

  1809. február 12-én született CHARLES DARWIN angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója. Bár "A fajok eredete" megjelenése óta, főleg a genetikának köszönhetően az elmélet sokat fejlődött, Darwin hatása a modern tudományra és gondolkodásra vitathatatlan.

  Márk Éva