Évfordulók február 10-én

2016.02.09 14:07

   A NAP IDÉZETE:  " A jelképek és a történelem megértése mindig a jövő szempontjából fontos. Szerintem nagyon rossz a magyar kultúrában az a mélyen gyökerező meggyőződés, hogy minden rosszért mások felelnek. (...)Pedig a történelem ismerete arra való, hogy megismerjük a jelenünket és okosan tervezhessük a jövőnket. NYÁRY KRISZTIÁN irodalomtörténész, író.

  Február 10. ELVIRA napja. A vitás eredetű női név jelentése - amennyiben nyugati-gót eredetű - "mindent megőrző", lehet azonban az arab-spanyol Elmira alakváltozata is. Szintén ez a nap SZENT SKOLASZTIKA, nursiai Szent Benedek ikertestvérének ünnepe. Általános szokás volt ekkor szedni az oltóágat, mellyel Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én a gyümölcsfákat oltották. A név KOLOS formában a középkorban rendkívül népszerű volt, a hagyomány szerint így hívták SZENT ISTVÁN sánta húgát is, akinek a király Somlóvásárhelyen bencés apácamonostort alapított.

  1886. február 10-én született BALANYI GYÖRGY történész, a piarista rendtartomány főnöke, egyháztörténész. Főleg középkori és legújabb kori egyetemes történelmi kutatásokkal foglalkozott, vizsgálta az I. világháború politikai előzményeit, tanulmányozta a ferencesek és a piaristák magyarországi múltját, könyvet írt Assisi Szent Ferenc, a demokrácia hőse címmel.

  1954. február 10-e óta Olaszországban ekkor tartják az EMLÉKEZÉS NAPJÁT, más néven a Foibék napját. Ekkor találták meg ugyanis annak a 15 ezer olasz polgárnak a maradványait, akiknek holttestét titóista szlovén halálbrigádok a Karszt-hegység szakadékaiba, az ún. foibékba rejtettek.Triesztet és környékét a Londono Egyezmény azévi életbelépésével csatolták vissza Olaszországhoz.

  Márk Éva