A totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja - augusztus 23.

2012.08.26 04:11

2008 júniusában, Prágában Václav Havel volt cseh államfő az Európa lelkiismerete és a kommunizmus címmel tartott nemzetközi konferencia megnyitóbeszédében deklarálta, hogy Európát rendkívüli felelősség terheli a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek. Ezt követően a konferencia résztvevői javasolták, hogy az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóját, a fasizmus és a kommunizmus szövetségre lépésének napját, augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament elé. Az Európai Parlament 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.

Az emléknapot először 2011. augusztus 23-án tartották meg, amelynek alkalmából európai uniós konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában.

A második emléknapon egy gyertya meggyújtásával emlékezünk a totalitárius diktatúrák áldozataira, és munkálkodjunk azon, hogy ezek soha ne térhessenek vissza.


Topor István

Forrás: https://www.mult-kor.hu/20110823_a_totalitarius_diktaturak_aldozatainak_nemzetkozi_emleknapja